Personenalarmcentrale

Ben je ziek of niet meer zo goed te been? Ben je vaak alleen thuis en voel je je hierdoor onzeker of onveilig? Ben je bang om te vallen en lijkt de telefoon dan te ver weg te staan waardoor je het gevoel krijgt dat niemand je kan komen helpen? Dan is een personenalarm iets voor jou. Want één druk op de knop verbind je onmiddellijk met de alarmcentrale en dan komt de nodige hulp snel op gang. 

Wie kan beroep doen op deze dienst?

Elke inwoner van Lichtervelde voor wie een verhoogd risico op vallen bestaat, voor wie snel beroep moet kunnen doen op hulp en/of wie zich hierdoor veiliger voelt. 

Het is het middel bij uitstek om zieken of bejaarden de mogelijkheid te bieden om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. 

Je dient over een vaste telefoonlijn te beschikken en bij de installatie bezorg je informatie over jezelf en over de hulpverleners die de operator kan oproepen bij een noodsituatie. Dit zullen in de eerste plaats familieleden of mantelzorgers zijn. 

Waaruit bestaat het systeem?

Het personenalarm bestaat uit een klein zendertje dat rond de hals of rond de pols kan gedragen worden. Daarnaast heb je een alarmtoestel dat aangesloten is op je telefoonlijn. Hiermee sta je in onmiddellijke verbinding met de alarmcentrale die een lijst van je noodnummers heeft. 

De centrumleider installeert het toestel en overloopt alle stappen samen met jou. Na de installatie wordt er een test uitgevoerd om zeker te zijn dat het personenalarm werkt. 

Hoeveel moet u betalen?

De huurprijs van een personenalarm bedraagt € 20/maand

Praktisch

  1. Je bent in een noodsituatie en drukt op de knop van het zendertje rond je hals. Via het alarmtoestel ontvangt de centrale je oproep.

  2. De operator van de centrale beantwoordt je oproep in minder dan één minuut. Door het microfoontje aan het alarmtoestel kan je een gesprek voeren met de operator. Zo kan je onmiddellijk uitleggen wat er aan de hand is.

  3. De operator zal iemand uit je nabije omgeving verwittigen. Jij bepaalt zelf welke personen gecontacteerd kunnen worden of welke instructies gevolgd moeten worden. Als de operator je niet kan horen, omdat je te ver van het toestel verwijderd bent, roept hij onmiddellijk de door jou aangewezen personen op. De operator blijft met jou in contact tot de opgeroepen persoon bij je is aangekomen en alles weer in orde is.

 Reglement

pdf bestandReglement personenalarm.pdf (73 kB)